Benzin, motorin, LPG gibi farklı yakıt türleri ile çalışan araçlar bu yakıt türleri sayesinde dilediğiniz her yere ulaşmanızı sağlar. Yakıt fiyatlarının tüm dünyada büyük bir hızla artması ise halk arasında özellikle bir kavramın yaygınlaşmasına neden olur: yakıt tasarrufu. Araç yakıt tasarrufu, araç sahiplerinin bir yandan ekonomik anlamda refaha ulaşmasına destek olurken, diğer yandan da çevre bilinci açısından büyük öneme sahiplik yapar. Yakıt türlerine göre araç yakıt tasarrufu için yapılabilecekler değişim gösterse de, genel anlamda birbirine benzer adımların atılması gerekir. Araç yakıt tasarrufu için atacağınız adımlar ile sizler de bütçenizde büyük avantajlar elde edebilirsiniz. Yakıt tasarruflu bir sürüş deneyimi sayesinde yıl boyunca aracınız için yaptığınız harcamaların azalmasını sağlayabilirsiniz. Bununla eş zamanlı olarak yol güvenliğinizi artırabilir ve aracınızın zamanla aşınmasını engelleyebilirsiniz. Peki araç yakıt tasarrufu nasıl yapılır ve en avantajlı yakıt türleri nelerdir? Gelin, detaylara bir bakalım.
Araç Tasarrufunun Önemi
Yakıt konusunda ekonomik bir yaklaşımın getirdiği avantajları arasında şunlar yer alır:
- Bütçe Tasarrufu: Yakıttan tasarruf etmeniz, paradan da tasarruf etmenizi sağlar. Dünyanın hemen her yerinde sürekli artan yakıt fiyatlarından bütçenizin daha az etkilenmesi, yakıt tasarrufuna bağlıdır.
- Aracınızın Ömrü: Araç yakıt tasarrufu, aracınızın hareketli parçalarının dayanıklılığını korur ve diğer tüm parçaların ömrünü uzatır.
- Sürdürülebilirlik: Benzin ve motorin gibi yakıtların yanması sebebiyle oluşan zararlı gazlar, iklim değişikliğine neden olan etkenlerdendir. Yakıt tasarrufu ise sürdürülebilirliğe ve çevre bilincine katkıda bulunur.
Bu gibi çoğaltılabilecek pek çok faydası sayesinde araç yakıt tasarrufu, tüm sürücülerin bilinçlenmesi gereken bir konudur. “Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevabı ise birkaç önemli ve iyileştirilmiş adımdan geçmektedir. Peki en tasarruflu yakıt türleri nelerdir?
Araç Yakıt Türleri Nelerdir?
Benzin, motorin, LPG gibi farklı yakıt türleri, yakıt tasarrufu için adımlar atarken yakıt türüne göre hareket etmenize olanak tanır. Araç yakıt tasarrufu için öncelikle yakıt türlerini ve özelliklerini yakından tanımanız gerekebilir. Bilinen ve yaygın kullanılan bazı yakıt türleri ve özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Benzin: Araç yakıt türleri arasında en bilinenlerden biri benzindir. Benzin, hızlı tutuşabilme özelliği ile bilinen sıvı bir yakıt türüdür. Benzin, ham petrolün işlemlerden geçmesi ile elde edilir ve motorun performansını artırma özelliği ile bilinir. Benzin tasarrufu için düzenli olarak aynı marka ve kaliteli bir yakıtı tercih etmek gerekir.
- Motorin: Araba yakıt türleri arasında yer alan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinden daha ağır olan motorin, yüksek verimliliği ile öne çıkar. Dizel yakıt türleri aynı zamanda aracın dayanıklılığını da artıracak özelliklere sahiptir. Dizel araç yakıt tasarrufu için aracı ilk çalıştırdığınız anda motorun ısınmasını beklemek ise size avantaj sağlar.
- LPG: Araçların pek çoğu genelde benzinli veya dizel olarak üretilir. Aynı zamanda son dönemlerde hibrit ve elektrikli araçlar da bulunur. LPG ise çoğunlukla benzinli araçlara, yakıt tasarrufu elde etmek için bağlatılır. Likit petrol gazı olarak da bilinen LPG, minimum karbon salınımı özelliği ile öne çıkar. LPG özelindeki sağlayacağınız yakıt tasarrufu için aracınıza fazla yük yüklememek ve ani kalkışlardan kaçınmanız oldukça önemlidir.
Halk arasında son derece yaygın bir şekilde kullanılan bu yakıt türleri özelinde tasarruf etmek için atabileceğiniz pek çok adım var. Gelin, aracınızda nasıl yakıt tasarrufu sağlayabileceğinize birlikte göz atalım:
Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?
Araç yakıt tasarrufu, hem uzun yolda hem de şehir içi kullanımlarda çok fazla para harcamanızın önüne geçer. Şehir içi kullanımda ve uzun yolda yakıt tasarrufu için yapmanız gerekenler ile yıl boyunca daha az harcayabilir, eş zamanlı olarak çevrenin korunmasına ve aracınızın daha az zarar görmesine de destek olabilirsiniz. Araç yakıt tasarrufu için yapmanız gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Periyodik Bakım: Araç yakıt tasarrufu yapabilmek için öncelikle periyodik bakımlara dikkat etmeniz gerek. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmeden yaparak tasarruf konusunda öne geçebilirsiniz.
- Lastik Kontrolleri: Lastik basıncının yeterli seviyede olmaması, daha fazla sürtünme nedeniyle aracınızın daha fazla yakıt tüketmesine neden olabilir. Aracınızın lastiklerinin hava basıncını düzenli olarak kontrol ettirerek yakıt tasarrufu elde edebilirsiniz.
- Klima Kullanımı: Klimayı yüksek derecelerde ve sürekli çalıştırmak, yakıt tüketiminizi büyük ölçüde artırır. Bu nedenle klima kullanırken kısa aralıklarla ve daha düşük derecelerde kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
- Fazla Yük: Aracınıza taktığınız çeşitli yük aparatları, bagajınıza ve aracın içerisine aldığınız fazla yükler, yakıt tüketimini artırır. Aracın ağırlığı ve rüzgar direnci nedeniyle artan yakıt tüketimi, bütçenize olumsuz bir şekilde yansır. Bu nedenle aracınızı sürekli olarak fazla yük ile kullanmamanız ve yük aparatlarını sadece ihtiyaç dahilinde takmanız avantajlı olabilir.
- Yüksek Hız: Sık sık yüksek hızlı araba kullanmak, aracın fazla yakıt tüketmesine sebebiyet verir. Aracınız hızlandıkça daha fazla yakıt tüketeceğinden mutlaka hız limitlerine dikkat etmenizde fayda vardır.
Sizler de araç kullanma alışkanlıklarınızı bu etkenlere göre düzenleyerek ve periyodik bakımları ihmal etmeyerek, araç yakıt tasarrufu konusunda büyük avantajlar elde edebilirsiniz.
Araçta Yakıt Tüketimi Nasıl Azaltılır?
Aracınızın yakıt tüketimini etkileyen pek çok neden vardır. Bunlar; sürücü kaynaklı, motor kaynaklı veya araç kaynaklı olabilir. Yakıt tüketimini azaltmanın yolu ise öncelikle bu nedenleri bilmek ve aracı buna göre kullanmaktan geçer. Aracınızda yakıt tasarrufu sağlamak ve yakıt tüketimini azaltmak için yapabileceklerinizden birkaçını işe şu şekilde özetleyebiliriz:
- Gazı ne kadar çok kullanırsanız aracınız o kadar çok yakıt tüketeceğinden dolayı özellikle hızınızı kademeli olarak artırmayı ve gazı daha az kullanmayı deneyebilirsiniz.
- Ani fren yapmak, yakıt tüketimini artırır. Trafikteyken ekstra dikkatli olmak ani fren yapma ihtimalinizi azaltır. Bu sayede aracınızı daha kontrollü ve tasarruflu kullanabilirsiniz.
- Fren yapmak yerine yavaşlamayı denemek yakıt tüketimini azaltır. Ani fren yapmak veya yavaş yavaş frene basmak yerine trafiğin durumuna göre ayağınızı gaz pedalından çekerek aracın kendi kendine yavaşlamasını sağlayabilirsiniz.
- Trafik dışındayken, özellikle 60 saniyeden fazla durduğunuzda, motorunuzu kapatarak yakıtınızı boşa tüketmekten kaçınabilirsiniz.
- Bir yakıt tüketimi ekranı kullanarak yakıt tüketiminizi takip edebilirsiniz.
- Yakın mesafe rotalara yürüyerek veya toplu taşıma kullanarak gidebilir ve böylece aracınızı sadece gerekli olduğu durumlarda kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Tüm bunlara ek olarak, aracınızı düşük devirde kullanmayı deneyerek; fren, debriyaj ve tekerlekleri sürekli kontrol ederek ve her zaman doğru vitesi seçerek yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Aynı zamanda Bonus Akaryakıt Kampanyaları ile yakıtınızı kampanyalı bir şekilde satın alabilirsiniz. MTV ödeme işlemi için de Bonus ayrıcalıklarını kullanarak aracınız için yapmanız gereken harcamaları daha avantajlı bir şekilde yapabilirsiniz.
En Avantajlı Yakıt Türleri
Otomobiller arasında en yaygın kullanılan yakıt türleri benzin, motorin, LPG ve elektriktir. Her bir yakıt türünün kendi içinde avantajları ve dezavantajları bulunur. Örnek vermemiz gerekirse; LPG, bunlar arasında en uygun fiyatlı olanıdır ancak motor için her zaman sağlıklı olmayabilir. Benzin ve motorin ise üst düzeyde verimlilik sağlasa da fiyatlarının yüksek olması nedeniyle dezavantajlıdır.
Sizle de düşük yakıt tüketimi için önlem alarak bütçenizi koruyabilirsiniz. Aynı zamanda kiraladığınız araçlarda da düşük yakıt tüketimine dikkat edebilirsiniz. Araç kiralamada güvenliğin önemi son derece büyük olduğundan kiraladığınız araçların yakıt türünden mevcut özelliklerine kadar tüm detayları derinlemesine inceleyerek tasarruf konusunda daha bilinçli davranabilirsiniz.